Wednesday, October 13, 2010

Pastirma yazi nedir?

Havalar soğumaya başladıkça herkes pastırma yazını bekler oldu. Nedir bu pastırma yazı anlatayım.
Bir kere hurafe değil, meteorolojik bir olay. Havanın beklenmedik bir şekilde mevsim normallerinin üzerine çıkmasına verilen isim. Genellikle Ekim ortasi ile, Kasım'ın ilk haftaları arasında, ilk don olayının hemen arkasından gerçekleşiyor. Aniden soğuyan hava atmosferdeki jet akımının yön değistirmesine sebep oluyor. (Jet akimi sicak hava kutlesi ile soguk hava kutlesi arasinda bulunan hava akiminin adi. Jet akimlari havadaki ani sicaklik degisiklik sebeplerinin basinda gelir) Bu değişim de havanın bir hafta süreyle ısınmasını sağlıyor. Bazen 10 güne kadar uzayabiliyor.




İsminin Pastırma yazı olmasının sebebi ise Kasım ayının eskiden pastırma yapma zamanı olmasından kaynaklanıyor. Bunun da iki sebebi var: kuzu ve ineklerin ilkbahar ve yaz aylarında otlanmak için daha cok olanakları olması ve dolayısıyla daha çok süt veriyor olmaları. Bu yüzden kuzu ve inekleri kışın kesmek daha mantıklıydı. İkinci olarak da pastımanın yaz ayında kurutma aşamasında kolaylıkla bozuluyor olması ve bu sebeple mikrobu kıran kar altında daha sağlıklı kurutulabiliyor olması.

1 comment:

  1. Bu sabah işe giderken havaların soğumasına bozulmaya başladığımı farkedip içimden " keske pastırma yazı şimdi olsa" dedim. Sonra da neden pastırma yazı demişler diye merak ettim, istediğim bilgiyi bulmaktan dolayı çok sevindiğimi itiraf ediyoum, teşekkürler:))

    ReplyDelete