Sunday, October 31, 2010

Halloween nedir? nerden çıkmıştır?

Halloween 31 Ekim'de özellikle Kanada, ABD ve İrlanda'da kutlanan bir bayramdır. Halloween'de ürkünç kıyafetler giyilir, büyük ateşler yakılır, evlerin kapıları çalınıp "şaka mı, şeker mi" diye sorulup şeker toplanır, bal kabakları oyularak lambalar yapılır. Peki bu kutlama nereden geliyor?

Halloween eski birkaç bayramın ve batıl itikatın toplanmış ve mutasyona uğramış halidir. İlk izleri keltlerde görülmektedir. Keltler sonbaharın bitip, kışın başladığı bu zamanda, kötü ruhların dünyaya geçişinin daha kolay olduğuna inanırlardı. "Bu evde zaten kötü bir ruh var, sen başka bir yere git" intibası yaratmak istediklerinden de korkunç kostümler giyerlerdi. Kışın başladığı bu zamanın diğer bir özelliği de, hayvanların kesilme ve etlerin hazırlanma zamanı olmasıydı. Bu sebeple büyük ateşler yakılır ve tüm kemikler bu ateşlerde yakılırdı.

Halloween'i bugünkü haline gelmesinde etkili olan diğer bayramlar ise Katoliklerin 1 Kasım'da kutladıkları Azizler günü ve Romalıların 13-21 Şubat'ta kutladıkları Feralia festivali.

Keşke bizde de olsaydı. Kimbilir ne kadar eğlencelidir.

No comments:

Post a Comment