Wednesday, July 20, 2011

Deniz suyu neden içilmez?

Küresel ısınma kaynaklı sorunların başında su kaynaklarının gittikçe azalması geliyor. 50 sene sonra ciddi bir su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağımız söyleniyor. Peki dünyamızın 3/4'ü okyanuslar ve denizler ile kaplı iken neden su sıkıntısı çekeceğiz?

Çünküüüü deniz suyu içilmez.
Nedeeeeen?

Vücudumuzun günde ortalama 500mg tuza (çeyrek çay kaşığı kadar) ihtiyacı vardır. Tuz, sodyum ve klorid'in karışımından oluşan bir maddedir; sodyum klorid (NaCl).  Tuz vücudumuzun su dengesinden sorumludur ve sinirlerin iletilerini ulaştırır, oksijenin iletilmesini, hatta kaslarımızın çalışmasını sağlar.

Kanımızın sadece %0.9'u, tüm vucüt ağırlığımızın ise %0.25'i tuzdan oluşur. Deniz suyunda ise %3.5 oranında tuz bulunmaktadır; kanımızdan 3 kat daha tuzlu.

Peki bu tuzlu deniz suyunu içersek ne olur?

Vücudumuzdaki tüm sıvılar fazla tuzu dışarı atmak için seferber olur. Hücrelerimizdeki sıvılar dahi yardıma koşar ve çok kısa sürede dehidre oluruz. Hücrelerimiz susuzluktan işlerini yapamaz hale gelirler. Ekstrem durumlarda bilinç kaybı, beyin hasarı gibi sonuçlar doğabilir. Bu arada hızla çalışmakta olan kan hücrelerimiz de tuzu alıp, atılmak üzere böbreklerimize taşır. Böbreklerimiz fazla tuz yüklemesi sonucu iflas eder ve ölürüz.

Peki çözümü yok mu? Aslında var. 2002 yılında dünyada deniz suyunu, içme suyuna dönüştüren 12.500 tane santral vardı, bugünkü sayıyı bulamadım. Dünyanın toplam su tüketiminin %1'i bu şekilde karşılanıyor ve bunun %70'i de suyun az olduğu Orta Doğu ülkelerinde kullanılıyor; Suudi Arabistan, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn. 






Bu santrallerde kullanılan teknoloji de çok eski. Bildiğiniz yağmur yöntemi. Kazanlar içinde deniz suyu ısıtılıyor. Buharlaşıp havaya yükseliyor. Sonra yağmur gibi tekrar aşağıya damlamaya başladığında toplanılıyor ve içiliyor. Tuz kazanın içinde kalıyor.

Bu teknolojiyi, güneş enerjisi ile birleştirdikleri gün, su derdimiz kalmayacak demektir.

4 comments:

  1. Digerlerini bilmem ama Birlesik Arap Emirliklerinde suyu isitip ilk once buhar tribunleriyle elektrik elde edip sonra yogusturuyorlar. hem elektrik hem su.

    ReplyDelete
  2. harikaymis. bir tasla iki kus.

    ReplyDelete
  3. Harika! Ödevime çok yardımcı oldu. Bunu hazırlayan kişinin ellerine sağlık :) Kısa, öz, net ve gayet başarılı bir çalışma olmuş. :)

    ReplyDelete
  4. Herşey ödev değildir az önce bu soru aklıma takıldı araştırdım açıklama iyi olmuş teşekkürler

    ReplyDelete