Sunday, August 12, 2012

Dünyanın en büyük uçağı hangisi?

Birçok konuda yazıyorum ama hep DÜNYANIN ENleri konuları ilgi çekiyor. İlgi çekmenin yanında artık aldığım okur istekleri de hep ENlerle ilgili. Bugün de Dünyanın En büyük uçağı hangisidir diye bir okuyucu sorusu gelmiş. Sayenizde ben de dünyanın ENlerini öğreniyorum :)

Dünyanın en büyük uçağı - Antanov 225

Dünyanın en büyük ve en ağır uçağı ünvanını halen koruyan Antanov 225, tam 600ton ile havalanabiliyor. Rusların uzay mekiğini taşımak üzere yapılmış fakat Rus uzay programı iptal edilince Antanov da ıskartaya alınmış. 1991 yılında bu sefer de kargo uçağı olarak kullanılmaya başlamış. 2001 yılında bir rekora imza atarak 4 tank taşımış. 2002 yılında ise İran körfezinde bulunan Amerikan askerlerine 250.000 hazır yemek taşımış.



Ayrıca 2012 filminde de başrol oyuncularından biriydi diyebiliriz.

Diğer uçakların da bir listesini verecektim ama Antanov diğerlerinden neredeyse %50 daha büyük olduğu için sadece bir iki fotoğraf göstermekle yetineceğim. Tam listeye Wikipedia'dan ulaşabilirsiniz.



Dünyanın en büyük gemilerini öğrenmek için tıklayın.

2 comments:

  1. Bildiğim kadarıyla birçok havaalanı Antonov un kiniş ve kalkışına zaten izin vermiyor:) Zira alet ciddi olarak alanda ve asfalt da deformasyon yaratıyor. Bu yüzden de askıya alınmış olabilirler. Fazla bilgi göz çıkartmaz dimi :)

    Veysel

    ReplyDelete