Sunday, May 29, 2011

Kaşıkçı elması dünyanın kaçıncı büyük elması?

Kaşıkçı Elması
Ben küçükken annem hep, Topkapı Sarayı'nda dünyanın en büyük 3. elması duruyor derdi. Her gittiğimde hayranlıkla bakıp kalırdım. Dün gece TV'de elmas hırsızlığı konulu bir film izlerken Kaşıkçı elmasından daha büyük olan 2 elmas hangileri diye bakayım dedim. Bir de ne göreyim!! Kaşıkçı elması minicik bir elmasmış... 

Kaşıkçı elması 86 karat büyüklüğünde, yani 17 gram.



Golden Jubilee
Dünyanın en büyük elması - Golden Jubilee 
Dünyanın en büyük elması ise 545 karat, yani 109 gram. İsmi Golden Jubilee ve Tayland Kralı Bhumibol'un 50. yıl kraliyet töreninde verilmek üzere 1997 yılında satın alınmış. Elmas, hem 2. Papa John Paul, Tayland Imamlarının başı hem de Budist rahiplerin başı tarafından kutsanmış. Topraktan çıkma tarihi ise 1985.
4-12 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Fiyatının bu derece düşük olmasının sebebi ise renginin sarı olması.Hükümet yine de ekonomik sıkıntı içindeki halkı öfkelenmesin diye taşın topaz olduğunu duyurmuş.










Dünyanın ikinci en büyük elması - Cullian 1
Cullian 1, 530 karat büyüklüğünde, yani 106 gram. 1905 yılında 3106 karat (yani 621 gram) büyüklüğünde bir taş olarak bulunmuş. Mücevher olarak kullanılabilmesi için 9 parçaya kesilmiş. Cullian 1 bu parçalardan en büyük olanını. Kesilen bu en büyük parça, İngiliz kralı 7. Edward'a doğumgünü hediyesi verilmiş. İster asasının ucuna takabiliyor, ister broş olarak kullanılabiliyormuş.
Tahmini değeri 400 milyon dolar civarında.

Cullian 1

#3 -  Incomparable diamond 
890 karatlık bir taştan kesilerek elde edilen bu elmasın büyüklüğü ise 407 karat. Tamamen pürüzsüz ve kesimi 2 yıl sürmüş. Elmaslar arasında halka satışma çımış olan tek elmas.
Tahmini değeri 20 milyon dolar.
Incomparable diamond


#4 - Cullian 2. 
Cullian 1'in kız kardeşi olarak anılılıyor. Aynı büyük elmastan kesilen ikinci büyük parça ve İngiliz kraliyet tacının üzerinde (altta) görünen elmas.
Cullian 2

2 comments:

  1. Televizyonda bir yarışmada elmaslardan konu açıldı da ararken burayı buldum. En büyük 4 elmastan 2 tanesi ingilteredeymiş meğer, bizim kaşıkcı elması buralarda görünmüyo bile.

    ReplyDelete
  2. Yanlışın var, dünyanın en büyük elması Sergio ve 3167 karatmış, kendisi, Cullinan için de 3106.75 karat diye yazılmış, senin resmini koyduğun elmasın resmini koymuşlar. Ve dünyanın en büyük 10 elmasından en küçük olanı ise The Jonker ve 726 karatmış, kendisi. :D
    http://www.therichest.com/rich-list/the-biggest/a-miners-best-friend-the-10-largest-uncut-rough-diamonds/

    ReplyDelete