Friday, May 27, 2011

Disney titizliği

19 Mayıs tatilini uzatarak Disneyland'e gittik. Birçok kişinin "Oğlun daha 3 yaşında bile değil... daha anlamaz ki... hatırlamaz... sonra götür... 5 yaşında götür..." gibi nasihatlarını göz ardı edip gittik. İyi ki de gitmişiz. Muhtemelen büyüyünce hatırlamayacak olması doğru (zira 4 yaşından sonra olan olaylar hatırlanıyormuş) ama çılgıncana eğlendiği de kesin. 

Tabi dönünce Disney araştırmamam mümkün değildi. Özellikle hayran kaldığım ise parkta çalışanların tavır ve davranışlarının her daim son derece kibar, yardımsever ve güleryüzlü olması idi. Nedir bu işin sırrı diye araştırdım ve gördüm kü bu mükemmeliyetçiliğe ulaşmak için koskoca bir kitap dolusu kuralları varmış. İşte size bazıları;

- Mickey Mouse ve tüm diğer karakterler asla ve asla konuşamazlar. 
- Bir Disney karakteri asla parkın farklı bir köşesinde olamaz. Yani Pamuk prensesi asla Star Wars mekanında göremezsiniz. 
- Bir noktada aynı anda bir karakterden birden fazla olması kovulma sebebi. Yani aynı anda iki Mickey mouse bir yerde olamaz. 
- Disney'de temizlikçi olarak çalışan kimse yok. Müşteri Hizmetleri biriminin görevi, hem ziyaretçilere yön göstererek, sorularını cevaplayarak yardımcı olmak ve aynı anda kirlenen bir yer varsa tamizlemek. 
- Temizlemenin bile kuralı var; bir görevli asla çöpü almak için eğilip almıyor fakat zarifçe kenara süpürerek almak zorunda. Eğilip tek bir çöpü almak, çöpü atanı kötü hissettirebilirmiş. 
- Yön soran bir ziyaretçiye tek parmak ile işaret ederek yön göstermek yasak. En az iki parmak veya tercihen avuç içini açarak yön gösterilmesi gerekiyor. Zira işaret etmek bazı kültürlerde kötü manada kullanılabiliyormuş. 
- Disney'de dansçı olarak çalışan erkeklerin sakal ve favori bırakmaları, küpe takmaları yasak. Kadınların ise saçlarının bakımlı, tırnaklarının kısa ve ojesiz olması gerekiyor ve ancak küçük mücevherler takabiliyorlar (bilezik yasak). Mor, yeşil, pembe gibi saç renkleri ve dövme yasak. Göz kalemi çekmek yasak. Ziyaretçiler her daim Disney çalışanlarına çekinmeden soru sorabiliyor olmalılar.
- Bir Disney çalışanı asla "Bilmiyorum" diyemez. Bilmediği durumda dahi size yardımcı olmak zorunda. 
- Ziyaretçilerden gelen saçma sorulara dahi son derece kibar bir şekilde cevap vermeliler. Saat 3'te başlayacak gösteri kaçta sorusuna dahi.

Hatırlarsınız belki, Disneyland Paris bir aralar batmak üzere diye bir söylenti dolaşıyordu. Bununla ilgili de bir sunuma rastladım, yaşadıkları en büyük sorunun Fransız kültürü olduğunu yazıyordu. Fransız halkının gülümsemeye pek alışkın olmadığı yazıyordu. Zira benim de gözlemim bir çok Disneyland çalışanının Amerika'lı olduğu idi, en azından konuşanları. 

Yani özet olarak çok iyi vakit geçirdik. Ve bir kez daha Disneyland'in kusursuz hizmetine hayran kaldım. Herkes işini bu titizlikle yapmalı.

No comments:

Post a Comment