Thursday, October 7, 2010

Gottman cift terapisi - mutlu evliliklerinin sirlari

Bugun John ve Julia Gottman'in meshur iliski terapisini nasil yaptiklarini dinlemeye gittik. Gottman'lar bir cifti 10 dakika tartismali olduklari bir konuyu tartistirip, %90 dogrulukla bosanip bosanmayacaklarini soyleyebiliyorlar. Ilk olarak Malcolm Gladwell'in Blink kitabinda okumustum Gottmanlari. Meslegim pazar arastirma oldugu icin belki esinlenebilirim diye gittim ve basarili evliligin sirlarini ogrenip geldim. Asagidaki 7 madde imis;
1) Ask haritasi; ciftlerin birbirini iyi tanimasi, birbirlerinin ilgi alanlarini, tutkusu ve hayallerini iyi bilmeleri. Bunu icin onerdikleri direkt esine bu sorulari sorup cevaplarini almak.
2) Takdir etmek ve hoslanmak; esinizin bircok sevdiginiz tarafini kendisine de soyluyor musunuz? Her gun hosunuza giden seyleri saklamayip soylemek gerekiyor.
3) Fark etmek; esiniz ilgi istediginde gostermek. Mesela esiniz "off be gole bak dediginde" en azindan haa demek bile fark ettiginizin, ilgilendiginizin bir gostergesi.
4) Taraflardan birinin sinirlendiginde veya beklenmedik bir tepki verdiginde olaya kotu bakmamak ve esinize sakinlesmesi icin zaman tanimak. Bir taraf negatif oldugunda, diger taraf anlayisli olmali ve bazi negatifliklere izin vermeli. "kesin kotu bir gece gecirdi. Aksam dogru konusuruz, simdi ustune gitmeyeyim" diyebilmek.
5) Evliliklerinin tumunde ortalama olarak sorunlarin %57'si hep vardir ve ortadan kalkmazlarda. Farkli kisiler olmak, farkli yetistirilme tarzlari gibi sebeplerle bu anlasmazliklar hep olacaktir. Onemli olan bu anlasmazliklar oldugunda nasil davranacagini bilmekte. Bunun icin onerileri ise tartismaya kendi hislerini acarak baslamak, sinirli veya heyecanli iken sakinlesmek icin mola almak, taraflarin birbirinden etkilenmeye acik olmalari, inad etmemek, sonradan kavganin uzerine konusmak, eslerin yaptiklari seylerin tarihcesini ve cocukluga dayanan sebeplerini konusmalari.
6) Eslerin birbirini hayallerine saygi duymalari ve olmasi icin caba gostermeleri veya engel teskil etmemeleri.
7) Hayatta esiniz icin onemli degerler neler, olup gittiginde arkasinda birakmak istedigi miras nedir, dunyada tamamlamak istedigi bir misyonu var mi gibi sorukarin cevabini iyi bilmek.

- Posted using BlogPress

No comments:

Post a Comment