Monday, October 25, 2010

Bir devir kapanıyor - Walkman

Bugün Sony artık kaset Walkman üretimini durdurduğunu ilan etti. En son bu yılın Nisan ayında üretim yapan Sony, üretime ilk olarak 1979 yılında başlamıştı. Şimdi size Walkman devrinin kapanışı vesilesi ile sevdiğimiz, gençlik anılarımızı süsleyen Walkman'in hikayesini anlatacağım.

Andreas Pavel
Walkman'in orjinal ismi aslen Stereobelt ve Andreas Pavel isimli Alman bir mucit tarafından 1972 yılında bulunmuş. Pavel buluşunu 1977 yılında Almanya'dan başlayarak birçok ülkede patentlemiş. Pavel bu buluşunu ürettirmek üzere Philips, Grundig gibi birçok üreticiye götürmüş fakat herhangi bir olumlu yanıt alamamış. 1979 yılında Sony, Walkman üretip piyasaya sürünce 2003 yılına kadar süren yasal bir çekişme başlamış. 24 sene boyunca mahkemelerde cebindeki son kuruşuna kadar savaşan Pavel, 2003 yılında Sony ile anlaşma yapabilmiş ve hak ettiği parayı almış. Meblağ tam olarak açıklanmasa da 10milyon dolar ve Walkman satışlarından hisse şeklinde söylentiler var. 
İlk Walkman modeli





Walkman ismi Sony şirketine ait bir marka. Walkman ismi düşünülürken değerlendirilen diğer isimler Soundabout ve Stoneaway. İlk Walkman modeli TPS-L2 idi. Çift kulaklık girişi sayesinde iki kişinin aynı anda müzik dinleyebilmesine imkan tanıyordu. Hatırlarsınız penceresinin üzerinde de kabartma ile Stereo yazardı. 
İkinci model
İkinci üretilen Walkman modeli ise Walkman II idi. Kasetin kendinden sadece biraz daha büyüktü. Tek kulaklık girişi vardı., belli ki tüketicilerin Walkmanlerini tek başlarınayken dinlediklerini keşfetmiş. Özellikle küçük olması sebebi ile en çok tercih edilen Walkman modellerinden biri oldu ve 1.5 milyon adet sattı. 1984'de ilk Discman'in üretimiyle hızlı bir şekilde unutuldu. 

İşte size nostalji yapabilmeniz için bazı eski walkman modelleri. Halen evinizde duruyorsa saklayın, yakında antika dahi olur onlar.  

Walkman ile daha fazla bilgi almak isterseniz Walkman Central sitesini ziyaret edebilirsiniz.






No comments:

Post a Comment