Saturday, October 9, 2010

Theo Jansen - kinetik heykeltraş

Theo Jansen isimli bir mucid ile karşılaştım biraz önce, kendine kinetik heykeltıraş diyor. Plastik tüpler kullanarak yeni bir heykel, robot, yaratık üretiyor. Amacı ürettiği bu yaratıkların kendi başlarına plajda yaşayabilmelerini sağlamak. Resimlerden anlaşılacak gibi değil. Gidip videolarını izlemeniz gerekiyor.

Bu yaratıklar inanılmaz dengeli bir biçimde sahil boyunca yürüyebiliyorlar. Enerjilerini rüzgardan alıyorlar. Denize gittiklerinde veya kuru kuma gittiklerinde durup yönlerini değiştiriyorlar çünkü sadece ıslak kumda yürüyorlar. Üstünde bulunan bir tüp sayesinde suya girdiğinde geri dönmesi gerektiğini anlıyor. Ayrıca yaratığın üzerinde bir binary adım sayar var. Bu adım sayar sayesinde tam olarak denizden veya kuru kumdan
ne kadar uzakta olduğunu anlayabiliyor.  Yaratıkların dengesi o kadar harika ki 3.2ton ağırlığında malzeme de taşıyabiliyorlar. Son özellikleri de fırtına yaklaştığında kendilerini sabitlemek için yere kazık çakıyorlar. Daha detaylı izlemek için Theo Jansen'in sitesini ziyaret edebilirsiniz. Yukarıda özetlediklerimi sanatçının kendi ağzından dinlemek için TED Talks'u ziyaret etmeniz gerekli.












Theo Jansen ayrıca BMW reklamında "Defining Innovation" sloganı ile rol almış. İzlemek için tıklayın.

No comments:

Post a Comment