Wednesday, October 20, 2010

Schadenfreude - İnsanlar ne tiksinciz!

Boston Legal dizisinin bir bölümünde avukat Alan Shore,bir katil zanlısı müşterisi olan ünlü bir kadın yıldızı savunurken Schadenfreude terimini kullandı. Başkalarının başına gelen kötülüklerden zevk almak demekmiş. Bununla ilgili yapılan bilimsel çalışmalardan da bahsetti. Kulaklarıma inanamayıp girip araştırdım. Gerçekten de böyle bir Almanca kelime var ve konuyla ilgili birçok bilimsel makale de bulunuyor. Bulgular şöyle;
  • Kendine güveni düşük olan insanlar daha çok Schadenfreude hissediyormuş. 
  • Erkekler kadınlara göre daha fazla hissediyorlarmış. Özellikle kötü olduğunu düşündükleri kişilerin başına kötü şeyler geldiğinde aldıkları haz çok daha yüksek oluyormuş. "Allahın sopası yok" deyimi de bunun Türkçe yansıması olsa gerek.
  • Çok özenilen kişilerin başına kötü şeyler gelmesinin de yine aynı derecede haz uyandırdığı MR makinaları ile tespit edilmiş. "Nazar değdi de herhalde bunun bir yansıması".
Şimdi zorlama bazı kavramları birbirine bağlayacağım: Eğer Secret'da anlatılanları doğru kabul edersek, Schadenfreude esasına göre özendiğimiz birinin başına kötü şeyler gelmesini beynimiz çağırıyor. Kişi ne kadar göz önünde ise o kadar fazla kişi tarafından Schadenfreude'si isteniyor. Nazar değiyor. 

If Secret=TRUE and IF Schadenfreude=TRUE than Nazar=TRUE :P

No comments:

Post a Comment