Friday, October 29, 2010

Drakula Hormonu

Kocam sabahları bir mutluluk böceği gibi kalkarken, ben neden sabahları ancak Sleep Cycle sayesinde kalkabiliyorum konusunu araştırmaya kadar verdim. Tam olarak bendeki sebebin az uyumak mı, yoksa başka birşey mi olduğunu öğrenemesem de uyku ile ilgili enteresan şeyler öğrendim.



Bir insanın uykusunu düzenleyen en belirgin şey ışık. Göz retinamız ışığı algıladığı anda beynimizdeki hipotalamus bölgesine haber gidiyor. Burada vucut ısısını, hormonlarımızı ve uykulu/ayık hissetmemizi sağlayan supra-chiasmatic nucleus (SCN) isimli bir bölge harekete geçiyor.

SCN vucut saatimiz sayılır. Gözümüze ışık geldiği andan itibaren SCN vucut ısısını arttırmaya, cortisol gibi uyanmamızı sağlayan hormonlar salgılamaya ve melatonin gibi uyku hormonlarını yok etmeye başlıyor.

Melatonin ise beynimizin ortasında bulunan pineal bezesi tarafindan üretilen ve uyku düzenimizi ayarlayan bir hormon. Gün boyunca pineal etkisini gösteremiyor. Güneş battığında SCN harekete geçiyor, pineali calıştırıyor ve melatonin salgılanmaya başlıyor. Genelde melatonin salgısı akşam 9'da başlayıp, artmaya devam ediyor. Güneşin doğması ile birlikte melatonin vücutta etkisini hızlı bir şekilde kaybediyor ve gün boyunca hiç görülmüyor.

Güçlü yapay ışık da aynı şekilde melatoninin yok olmasına sebebiyet verir. Bu sebeple melatonine aynı zamanda Drakula hormonu da denir.

Yani kısacası uyanmak için ışıkları açın.

No comments:

Post a Comment