Sunday, September 5, 2010

Usuyunce neden titriyoruz?

Su an Odemis'in Golcuk yaylasinda tatildeyiz. Burada aksamlari hava 15 dereceye kadar dusuyor. Bu aksam yemek yerken kuzenim Defne'nin arkadasi Damla "usuyunce neden insan tirer" diye sordu ve tabi ki merakli nane hemen yanitini arastirdi. Iste ozeti;

insan vucudunun ve damarlarda dolasan kanin her daim 36,5 derecede kalmasi gerekir. Ortamdaki isi dustugunde ilk olarak damarlarda buzusme meydana gelir ve kasildigimizi hissederiz. Sonra damarlardaki isiyi tekrar arttirmak isteyen beynimiz istemsiz bir kas titremesi yaratir. Bu istemsiz kas hareketlenmesi ile damarlarin isinmasi bir miktar da olsa saglanir. Iste bu sebeple titreriz.

Bunu arastirirken ayrica ogrendim ki damarlardaki buzusme ana damarlarda ve kalin damarlarda tam olamadigi icin boyun, kasik, kafa, gogus gibi ana damarlarin gectigi bolgeleri sicak tutmak ozellikle onemli. Kisin "kizim kaskolunu bagla, bereni tak!" diye annemin pesimden kosturmasi nafile degilmis yani. Ana damarlar sogudumu, sogugu hissetmesek bile bir sure sonra vucutta titreme baslayabilir.

Ayrica ogrendim ki, soguktan olenlerin vucutlarinin kaskasti olmasinin sebebi de yine bu buzusme imis. Tum bu usume, titreme, donma, olme sureclerine tipta Hypothermia deniliyormus. Daha detayli merK ediyorsaniz buyrun buraya tiklayin.

No comments:

Post a Comment