Saturday, September 11, 2010

Dusunceleri okuyan robot

Utah Üniversitesi'nden Bioengineering profesoru Bradley Gregor ve ekibi dusuncleri okuyan bir robot üzerinde umut verici sonuclar almislar. Bu bulus ozellikle tamamen felcli olup da, sadece goz kirparak konusmaya calisan hastalar icin gelistirilmis. Yani henuz bizim dusuncelerimizi okuyabilecek boyutta degil.

Cihaz, beyne takilan bircok mikro elektrot ile beynin verdigi tepkileri anlamaya calisiyor. Utah üniversitesi ekibi ilk olarak felcli hastalarla 10 kelime uzerinde calisiyormus;
Evet, Hayır, Sicak, soguk, acim, susadim, merhaba, gule gule, daha az, daha cok.
Gonullu hastalara bu elektrotlari baglayip bu kelimeleri defalarca dusunmeleri isteniyor ve hastanin verdigi tepkiler kaydediliyormus. Simdilik basari orani %28 ile %48 arasinda oynuyormus. Amaclari bu orani %90'a cikartmak. Geldikleri asamada daha fazla elektrod ve daha fazla hasta ile calismalarina devam edeceklermis.
Washington universitesi de ayni sekilde beyin dalgalarini bir robota baglayarak gerceklestirmis. Elektrotlar bagli kisi ne dusunurse robotun bu hareketleri yaptigini gorebiliryorsunuz. Video'yu izlemek icin Discovery News'a tiklayin, ilginc.

Diger yeni ve ilginc haberler
Sadece genclerin duyabildigi ses
3 boyutlu yazici artik evlerde

No comments:

Post a Comment