Friday, September 10, 2010

Delikanli Tesla

Edison'un AC akımını icat etmek icin bircok hayvani elektrige verdigini biliyordum, cirkef bir adam oldugunu da biliyordum ama yaninda calismaya baslayan Tesla'ya once 50.000$ para onerip, sonra da "sakaydi" demis oldugunu bilmiyordum. Okudum ve Edison'la ilgili daha da tiksinc seyler ogrendim.

Tesla Edison'un yanindan ayrilip tek basina calismaya baslayip bugun kullandigimiz DC akimini buldu. Tesla'yı Westinghouse destekledi. Edison ise GE ile calisiyordu. Senelerce Tesla'yı ve icadi DC'yi karalamak icin bircok yonteme basvurmus. Once bir fil bulup DC ile fili herkesin gozu onunde yakmis. Sonra da elektrik ile idam edilecek bir suclunun olum seklini "Westinghousing" diye pazarlamis ve herkesi korkutmaya devam etmis. GE ve Westinghouse o kadar uzun seneler cekismis ki ikisi de iflasin esigine gelmisler. Bundan faydalanmak uzere araya J.P.Morgan girmis. Westinghouse'u borclari icin sikistirmis. Westinghouse'un sikistigini goren delikanli Tesla anlasmalarini yirtmis ve "bana borcun yok" demis.  Cuneyt Arkin misali.

Birakin Allah askina Edison'u anmaya, esas adam Tesla. Tesla ile ilgili detayli bilgi icin buyrun buraya tiklayin. Ayrica Facebook'da Team Tesla diye bir grup var, oradan da bircok Tesla-Edison gercegi ogrenebilirsiniz.

No comments:

Post a Comment