Unlu astronom Erwin Hubble'in isim verdigi Hubble'in firlatilmasinin 20. yili sebebi ile bircok bilim sitesinde makaleler yayinlaniyor.
1990 yilinda firlatilmis. Aynalarindan birinde sorun oldugu firlatildiktan sonra anlasilmis. Astronotlar bu hatayi ancak 1993 yilinda giderebilmis. Yapimi 1.5 milyar dolara mal olmus. Bir belediye otobusu buyuklugundeymis ve dunyanin etrafini 1,5 saatte dolasabiliyormus. Her gun dunyaya 120 GB'lik veri gonderen Hubble sayesinde 6000 makale yazilmis. Madem bu kadar uzagi cekebilecek makinalar var, neden dunyadan cekmiyorlar diye baktigimda, atmosferin goruntuyu engelledigini okudum ve kendimi salak gibi hissettim. Tabi ki di mi!!
Hubble'in en onemli gozlemlerinden biri soldaki fotograf olmus. Bu resimde evreni ve icindeki 1500 galaksiyi gorebiliyoruz ve bu bulus bilim adamlarina bircok yeni fikir vermis.
Benim en begendiklerimden biri ise sagdaki bu fotograf oldu. Crab Nebula isimli bu super nova'nin merkezinde saniyede 30 kere donen bir neutron yildizi varmis. 2008 yilinda resmi cekilen bu super novayi ilk gozlemleyenler ise 1054 yilinda Cin ve Japon bilim adamlari olmus. Breh breh!!
Yine en buyuleyici resimleri arasinda dunyadan 6500 isik yili uzaklikta olan Serpent takim yildizlarindaki gazlarin resmedilmesi var. Hic de gaza benzemiyor ama faztazi romanindan cikmis gibi gercekten.
Hubble 2014 yilinda gorevinden okyanusa dusurulerek veya demonte edilerek emekliye ayrilacakmis.
No comments:
Post a Comment