Sunday, November 7, 2010

Watergate nedir?

Sonunda tam olarak ne olduğunu bilmediğim bu politik tarihi skandalı daha yakından anlamaya karar verdim. 

Watergate Amerikan Başkanı Nixon'ın istifası ile sonuçlanan bir politik skandal. 1972 yılında Ulusal Demokrat komitesinin  (Nixon'un rakibi parti) Watergate ofisine giren 5 kişi soygun ve izinsiz adam dinleme suçu ile tutuklanırlar. Beyaz saray sözcüsü H.R. Haldeman 3. sınıf bir hırsızlık vakası için yorum yapmayacağını söyler. Halbuki o gün Nixon ile yaptığı telefon konuşmasında "CIA'e söyleyelim, FBI'a karıştırma bu işi, milli güvenlik konusu desin" konulu gizli bir konuşma yapmıştır. Tam Nixon paçayı kurtaracaktır ki, Washington Post Nixon'ın seçim kampanyasına ait 25.000 dolarlık bir çekin hırsızlardan birinin banka hesabına gittiğini yayınlar. Washington Post, Nixon'ın tekrar seçilmesi öncesinde bir haber daha yayınlayarak rakibi demokratlar alehine bilgi toplamak, casusluk yapmak,  kampanyalarını sabote etmek için gizli bir hesabı olduğunu yayınlar. Bu haberleri diğer medya gazeteleri ve halk pek takmaz ve Nixon büyük bir oy çoğunluğu ile Başkanlığın ikinci dönemi için seçimi kazanır. 

Hırsızlar, Beyaz Saray'ı tehdit etmeye ve daha fazla para istemeye başlar. Nixon, avukatı John Dean'e paranın verilmesini emreder. Ama daha sonra büyük bir hata yaparak 1973'te avukatı Dean'i işten kovar. Dean mahkemede Nixon'ın örtbas olayından haberdar olduğunu söyler. Daha sonra da yine bir Beyaz Saray çalışanı olan Alexander Butterfield oval ofisin heryerinin dinlendiği açıklamasını yapar. Nixon bu kayıtları vermeyi red eder, edit edilmiş yazılı transcriptlerini verdirir. Birçok yasal prosedürden sonra yargıtay kayıtların eksiksiz verilmesini emreder. Bu emrin üzerine Nixon istifa eder. 

Peki bu hırsızlık yaparken tutuklanan adamlar ne arıyorlarmış? Kesin olarak bilinmiyor, birçok hipotez var. Ama yine demokratlara karşı bir kumpas veya bilgi bulma çabası ile girdikleri kesin.

No comments:

Post a Comment