Saturday, November 27, 2010

Thanksgiving nedir? - Şükran günü

Yahu günlerdir internette, yabancı gazetelerde haber okuyamaz olduk. Hep indirimler, hediye önerileri, promosyonlar, vs. Sıkıntı bastı şu Black Friday dedikleri şeyden. Artık teslim oldum ve peki nedir bu Şükran günü bari bakayım dedim:
1620 yılında Amerika'ya MayFlower isimli gemi ile gelen 102 göçmen, bir sene boyunca demirledikleri New England kıyılarında, gemi içinde sefalet ve hastalıkla boğuştular. Zor durumdaki bu göçmenlere Squanto isimli  bir Kızılderili yardım eli uzattı. Onlara ekin ekmesini, mısır toplamasını, zehirli bitkileri ve nehirde balık avlamasını öğretti. 1 yılın sonunda göçmenlerin sadece yarısı hayatta kalabilmişti ama en azından artık hayatta kalacakları bilgileri vardı.

1621 yılında artık kendi başlarının çaresine bakabilen göçmenlerin başı William Bradford, kızılderili dostlarını da davet ederek, elde edindikleri tüm gıdaları paylaşabilecekleri bir kutlama düzenledi. (sonra ne ara kızılderilileri kesmeye karar verdiler onu henüz bilmiyorum, kalleşler!) Bir yıl sonra yaşanan kuraklık kutlamanın tekrarını engelledi. 1623'de ise kuraklığın bitmesinin verdiği sevinç ile tekrar bir kutlama yapıldı ve böylece her sene kutlanır hale geldi. Buradan da ülkenin kuzeyine yayıldı. 1789'da George Washington Şükran gününü tanıdı ama resmi bir gün olarak ilan etmedi. Tüm Amerikalıları anayasalarının yazılması ve barışa kavuşmalarını kutlamak için Şükran gününde şükretmeye davet etti. 

Şükran günü, Amerikanın kuzeyinde kutlanırken, güneyinde uzun süre kutlanmadı. Yazar Sarah Josepha Hale Şükran gününün tüm Amerika'da kutlanması için 36 yıl çaba gösterdi. 1863 yılında Abraham Lincoln, Şükran gününü resmi olarak Kasım'ın 3. Perşembe günü olarak ilan etti. Konuşmasında "Tanrı'ya tüm halkımızın yaralarını sarması, öksüz ve dulları gözetmesi için dua ediyoruz" dedi. 

Bugün Şükran gününden geriye kalanlar hindi ve Black Friday. Black Friday'de mağazalar sabaha karşı açılıyorlar ve çılgın indirimler uyguluyorlar. Bu sebeple her sene izdiham yaşanıyor. Black denilmesinin sebebi bu izdiham değil, "in the black" teriminin kar yapmak anlamına gelmesi. Dükkanlar coşuyordur tabi.

No comments:

Post a Comment