Tuesday, November 9, 2010

Arabayla hızla yokuş aşağı giderken camı kaparsan ne olur?

Kulakların tıkanır. Ama neden? İlk olarak kulağımızı yakından tanıyarak başlayalım.

Kulağımızın uzun tünelinin sonunda kulak zarı vardır. Bu bölgeye dış kulak adı verilir. Dış kulak ile orta kulak arasındaki bölümde ise içinde hava bulunan bir bölüm vardır. Bu bölüm östaki borusu ile boğazımıza bağlıdır. Kulak zarının dışı ve içi arasındaki hava basıncının aynı olması gerekir ki, zarımız yerli yerinde düz durabilsin. Ama herhangi bir tarafta hava basıncı arttığında, zarımız da aksi yönde genleşecektir. Bu da kulağımız tıkandı hissini yaratacaktır. 
Araba veya uçak alçalırken, dışarıdaki hava basıncı artacağından kulak zarınız içeriye doğru genleşecektir. Tıkanıklığı gidermek için öztaki borunuzdan ter istikamette hava vermelisiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu da balon üfler gibi yaparken, ağzınızı ve burnunuzu kapatarak olur.
Tam tersinde de araba veya uçak ile yukarı çıkarken, dışarıdaki hava basıncı azalacak, kulak zarınız dışarıya doğru genleşecektir. Bu tıkanıklığı gidermek için de en kolay yol esnemektir. 
Araba ile hızlı giderken camı açmak, araba içindeki basıncın aniden değişmesine sebep olur. Bu sebeple kulaklarınızda içeri veya dışarı doğru bir tıkanma olur. Siz en iyisi araba ile hızlı giderken camı açmayın, kapamayın.

No comments:

Post a Comment