Friday, December 3, 2010

İsviçre bankalarında parası var...eee?

Hep duyarız, filmlerde de görürüz, zenginlerin İsviçre bankalarında hesapları vardır. Son günlerde de Wikileaks dosyaları içinde Erdoğan'ın 8 farklı İsviçre bankasında hesabı olduğu iddiasını duyuyoruz. Nedir peki İsviçre bankalarını bu derece önemli ve mistik kılan?

İsviçre bankalarını diğer bankalardan ayıran en büyük özelliği, bankalarındaki hesap bilgilerini İsviçre hükümeti dahil kimseye açıklayamıyor olmaları. Açıklama yapmak cinayet ile aynı keseye konuyor ve ceza davası olarak görülüyor. Hesap sahibinin adını açıklayan bir bankacı en az 6 ay hapse giriyor ve 50.000Euro para cezasına çarptırılıyor. İsviçre bankalarının hesap sahibini açıklaması için organize suç, uyuşturucu kaçakçılığı ile ilgisi olması gerekiyor. Ayrıca boşanma, miras ve kişinin iflası durumlarında da bilgi açıklanabiliyor.

Bir Türk için İsviçre bankalarının bir güzelliği daha var; vergi ödemiyoruz. Vergi ödeyenler sadece İsviçreliler, Avrupa topluluğu üyesi ülke vatandaşları ve Amerikan vastandaşları.

Ayrıca vefatınız durumunda miras vergisi de ödemiyorsunuz.


Bankanın batması halinde paranızın karşılığı her daim var. İsviçre bankalarındaki paraların %40'ının altın karşılığı reservlerde tutuluyor. Stabil bir ekonomisi olan ve 1505 senesinden savaşmayan İsviçre'de bu uygulamalar ile para kaybetme olasılığınız yok.

İsviçre'deki en büyük iki banka; UBS AG ve Credit Suisse Group.

En çok kullanılan hesap türü ise Numaralı hesaplar. Hesap numarasının kime ait olduğu bilgisi dahi bankada sadece bir iki seçili kişi tarafından bilinmekte. Eğer 10 sene boyunca hesap sahibinden haber almazlarsa, o kişiyle kontağa geçmekle yükümlüler.

İsviçre bankasında hesap açmak için zengin olmanıza da gerek yok. Hesap açmak için alt limit yok. 18 yaşından büyük herkes kendine bir hesap açabilir.

İsviçre'nin bankacılıktaki bu ketumluğu 1713 yılına dayanıyor. Hitler zamanında bu gizlilik ihtiyacı daha da ayyuka çıkmış. Hitler, ülke dışında parası olan herkesin idam edilmesini emretmiş. Gestapo'nun izlediği İsviçre bankaları da, daha da dikkat eder hale gelmiş.
İsviçre bankaları kamplarda öldürülen Musevilerin paralarını da iç etmiş ve dökümanları yok etmiş. Savaştan sonra bir sürü dava ve suçlama sonucunda bir bölümünü ortak bir hesaba geri aktarmak zorunda bırakılmış.

No comments:

Post a Comment