Sunday, December 26, 2010

Müziğin alışveriş üzerine etkisi var mıdır?

Bu aralar yılbaşı sebebi ile heryerde indirim var, tüm dükkanlarda yılbaşı müzikleri çalıyor. Birçok araştırma ile müziğin satın alım üzerindeki etkisi kanıtlanmış. İşte size bazı araştırma sonuçları;

1) Jingle bells tarzında yılbaşı müziklerin ziyaretçileri olumlu etkilediği görülmemiş, dahası mağaza çalışanlarının agresifleşmesini sağlıyormuş. (Jingle hells)
2) Klasik müzik mağaza içi hırsızlık oranını %70 azaltıyormuş
3) İngiltere'de küçük ölçekli esnafa klasik müzik çalmasını tavsiye ediyormuş 
4) İngiltere'de metroda klasik müzik çalarak şiddet olaylarını azaltabilmişler
5) Markette hızlı müzik çaldığı zamanlara kıyavla yavaş müzik çaldığında ziyaretçiler daha uzun kalıyor ve %38 daha fazla para harcıyorlarmış (çıstak çalmayın yani). Hatta aynı çalışmanın restoran versiyonunda daha yavaş yemek yedikleri de kaydedilmiş.
6) Fransız akordiyon müziği çaldığında Fransız şarapları Alman şaraplarının 5 katı fazla satıyormuş. Alman müziği çaldığında ise Alman şarabı Fransız şarabının 2 katı fazla satıyormuş. 
7) Şekerli ve ekşi tatlar insanların aklında daha ince tonlu sesleri çağrıştırıyormuş, buruk tatlar ise daha kalın ve düşük tonlu sesleri. Starbucks bu çalışma üzerine İngiltere'deki kafelerinde çalınmak üzere ambient, düşük tonlu müzikler sipariş etmiş. Amaçları ise kahvenin içilme keyfini arttırmak.

Ayrıca mantıklı son bir not da okuduklarım arasındaydı; insan beyni sürekliliği olan bir sesi duymazdan gelebilir. Ama şarkılar içinde birçok mesajı barındırır. Bu sebeple hızlı tempolu ve sözlü bir şarkı mağaza içindeki tüketicinin zihnini meşgul edecek ve rahatsızlık verecektir. Dolayısıyla o dükkandan kaçmasına bile neden olabilir. 

Sanki doğru seçim sözsüz, yavaş, rahatlatıcı bir müzik seçmek.  Biz tüketiciler için doğru seçim ise internetten alışveriş.

No comments:

Post a Comment