Thursday, December 2, 2010

Buz küpleri neden yapışır?

Sims oynadınız mı hiç? Ben Warcraft expansion beklerken son günlerde X-Box üzerinde Sims oynamaya sardım. Orada eğer bir Sim sinemaya giderse 8 saat mutlu kalıyor. Ben de son günlerdeki stresimi atmak amaçlı sinemaya gittim. Filme girmeden önce kendime buz gibi bir Coca-Cola aldım. Cam bir bardak içinde de buz küpleri şıkırdıyor...  oh oh... Filme girmenin verdiği mutluluktan olsa gerek, son günlerde hastalıkla yok olmuş olan merakım yerine geldi ve nasıl yapışıyor bu buz küpleri diye merak ediverdim. Eve gelip hemen araştırdım. İlkokul bilgisiymiş ama öğrenmenin yaşı yok tabi ki. :) 

Buzlar herhangi bir sıvıya girdiklerinde hafif hafif erimeye başlıyorlar. Buz kübünün etrafında adeta bir su çemberi oluşuveriyor. Bu su çemberi erimeye henüz başladığından donma seviyesinde. İkinci bir buz ile çarpışınca da, buz kütleleri güçlerini birleştirerek bu su çemberlerini tekrar donduruyorlar. Böylece  buzlar yapışıyor.

Ayrıca bu bilgiyi araştırırken tamamen net, baloncuksuz, çiziksiz buz yapmanın yolunu öğrendim. İki sayfa yazmışlar ama cevap basit.
  • Temiz su
  • Kaynatılmış ve mineralleri en aza indirilmiş su
  • Demir buz kalıbı (ısı iletimini eşit şekilde geçirmesi için)
  • Demir kalıbının üstü kapalısı varsa çok daha iyi (hava ile temas etmemesi iyi çünkü hava da hızlı soğumaya sebep verebiliyor ki bu da buzun çatlamasına sebep verebiliyor)
  • Mümkünse yavaş yavaş soğumalı. Hızlı dondurucularda çatlama olasılığı daha yüksek. 

Son olarak da Optimus Prime'ın buz heykelini sizinle paylaşmadan edemeyeceğim. Hasta adamlar!!

    No comments:

    Post a Comment