Monday, May 17, 2021

Einstein'in aşk hayatı ne çalkantılıymış be kardeşim

Einstein, dünyanın en yaratıcı, en zeki adamlarından biri. Hem tatlı, hem barışçıl, hem de bilim dünyasını köklerinden sarsmış bir bilim insanı. "Mükemmel, çılgın, bilim adamı". En azından hep böyle bildik. 

New York Times'da yayınlanan habere göre Einstein son derece bencil ve çapkın bir adammış. Hele bir okuyun da, kendi kararınızı kendiniz verin.


İLK EVLİLİĞİ

Albert'in ilk karısı üniversitedeki sınıf arkadaşı Mileva Maric. 1903 yılındaki evlilikleri öncesi Mileva hamile kalmış ve İsviçre'ye giderek evlilik dışı doğan bu bebeği evlatlık vermiş. 2015 yılında ortaya çıkan aşk mektuplarından anladığımız kadarı ile Albert bu sıralarda Marie Winteler isimli bir kadına sırılsıklam aşıkmış. Nasıl olmuş da Albert Marie ile değil de, Mileva ile evlendiğini bilmiyoruz. Yıllarca mektuplaşmışlar. Mileva ikinci çocuğuna hamile iken dahi Albert Marie'ye aşk mektupları yazmaya devam ediyor ve sık sık evliliğinden ne kadar memnuniyetsiz olduğunu dile getiriyormuş. Albert'in Mileva ile evliliğinden iki oğlu var; Hans Albert ve Eduard.
 
İŞLER KARIŞIYOR...
Albert Einstein'ın ikinci karısı Elsa Einstein, hem anne tarafından, hem baba tarafından kuzeni imiş. (Fotoğraflarına bakın gerçekten birbirlerine ne kadar çok benziyorlar. Ama merak etmeyin Einstein'ın tüm çocukları ilk karısından.)


Albert de, Elsa'nın ikinci kocası. İlk kocasından iki kız, bir oğlan çocuğu olmuş. Ne yazık ki, oğlu doğumundan kısa bir süre vefat etmiş. Elsa ve Albert'in ilişkileri Albert halen ilk karısı ile evli iken başlamış ve iki yıl boyunca devam etmiş. (Sanıyorum ki, Albert zaten Mileva ile mutlu değilmiş, Marie tarafından yüz bulamamış ve teselliyi Elsa'da bulmuş. Tabi ki benimkisi spekülasyon)

Albert boşanmak istediğini karısı Mileva'ya söylediğinde, Mileva boşanmayı yaklaşık 5 sene boyunca kabul etmemiş. Albert o esnada kazandığı Nobel ödülünün tamamını karısı Mileva'ya devrederek, 2 oğlunu (ki biri şizofren) ve karısını terk edip Elsa'ya koşmuş sanıyoruz. Ama aslında durum daha da karışık.   

YOK ARTIK!

Albert iki senelik evlilik dışı ilişkinin ardından kuzeni Elsa ile evleneceği yerde, Elsa'nın 20 yaşındaki kızı Ilsa'ya evlilik teklifinde bulunuyor. Ilsa'nın mektuplarından Albert'in kendisine deliler gibi aşık olduğu, kabul ederse annesini terk edip kendisi ile evlenmeyi tercih ettiğini, eğer kabul etmezse annesi ile evleneceğini, annesinin eğer Ilsa isterse onay verdiğini, fakat Ilsa'nın Albert'i hiç çekici bulmadığını öğreniyoruz. Anlaşılan Ilsa mektubunda yazdığı gibi, teklifi red etmiş ve  Albert de Elsa ile evlenmiş. (zavallı ELsa?)

Elsa evlilikleri boyunca Albert'in koruyuculuğu görevini üstlenmiş. Randevularını organize etmiş, gazetecileri yönlendirmiş, Albert hasta olduğunda ona iyi bakmış. Fakat Albert Elsa'ya da bağlı kalmamış. Elsa ile evli kaldığı süre boyunca 6 farklı kadınla karısını aldatmış. Dahası, Elsa hastalandığında Albert ne yapmış dersiniz? (Einstein'in biyografisini yazan Walter Isaacson'a göre) kendisini çalışmalarına adamış! Tam bir hödük! 

EFSANE Mİ, GERÇEKLİK Mİ?

Einstein'in özel hayatı size neler düşündürdü bilmem ama ben Einstein'ın dahi hatalar yaptığını öğrenmekten gayet mesud oldum. Görecelik kuramı da böyle birşey değil miydi zaten?  (bkz: shadenfreude) Einstein gibi kitaplardan, medyadan öğrendiğimiz kişilerin de hataları olduğunu bilmenin, özellikle gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Babasını süpermen, annesini Meryem ana diye bilen çocukların yerine koyun kendinizi. Bir de üzerine dünyanın en zeki insanı Eintein, en vizyoneri Atatürk, en başarılısı Gates, en zengini Bezos, en çok takipçisi olan Pewdiepie vs vs... Hangisini rol model seçsek, işimiz bir o kadar imkansız görünüyor. Hedefi ulaşılır kılmak için yeri geldiğinde çocuklarımıza kendi hatalarımızı da, kahramanların hatalarını da anlatmalıyız diye düşünüyorum. Zira o zaman çocuklarımız da hata yaptıklarında kendilerini daha kolay affeder ve yaptığı hata altında ezilmeden yoluna devam edebilirler. 

Einstein'in özel hayatını öğrenmek size ne düşündürttü? Paylaşırsanız sevinirim, merak içindeyim. :) Şimdiden paylaşımınız için teşekkür ederim. 

No comments:

Post a Comment