Saturday, May 15, 2021

2. Dünya Savaşında kaç kişi öldü?

Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp diyerek kendimi teselli etmeye çalışsam da, muvaffak olamıyorum. Düne kadar 2.dünya savaşı hakkında meğer ne kadar az şey biliyormuşum. Tabi ki Hollywood filmleri sayesinde Holokost, Nürnberg mahekemleri, Hiroşima, Pearl Harbor olaylarına biraz olsun hakimim. Hatta Nürnberg, Berlin ve Hiroşima'ya gidip barış fenerlerini atom bombasının atıldığı 6 Ağustos'ta nehre bırakmışlığım bile var. E daha bilecek ne olsun ki diye düşünüyordum ki, Netflix'de yayınlanan Renklendirilmiş 2.Dünya savaşı belgeselinin iki sezonuna denk geldim. O günden beri adeta bu konuya çakıldım, okuyorum da okuyorum. 

Ilk olarak bilmeyen kalmasın, duyduk duymadık denmesin diye aşağıdaki grafiği hazırladım. 

Kaynak: Wikipedia

2.dünya savaşında toplam 75 milyon kişi ölmüş. 

Dile kolay. 

Ve bu sayının 27 milyonu Ruslara ait. 

Dahası 27 milyonun sadece 11 milyonu asker, gerisi sivil.


Rusların 2. dünya savaşı ile çilesi öncelikle kendi liderleri Stalin ile başlıyor. Yaklaşık 1 milyon Rus, Stalin yönetimine karşı geldiği için öldürülmüş veya Sibirya'ya sürülmüş. Bu ölenler öyle sıradan halk da değilmiş. Stalin, rejimine karşı tehlike arz edecek komutan ve bilim adamlarını hedef almış. O zamana kadar gerek teknoloji, gerek ekonomik ve askeri olarak kuvvetli olan Rusya, 1 milyon yönetim kademesinden insanı kaybedince ekonomik olarak oldukça sarsılmış.  

Hitler Yahudilerden nefret ettiği kadar, Rusya'daki komunist rejimden de bir o kadar korkuyormuş. İç savaş ile zayıflamış olan Stalin'ın elinde ne yeterli tank, ne yeterli komutan varmış. Bunu fırsat bilen Hitler ezici sayıda tank ve jetleri ile Rusya'ya saldırmaya karar vermiş. 

Almanları yenecek sayıda silah, bomba ve tank yapımı için zamana ihtiyacı olan Stalin Rus halkından yardım istemiş. Gazetelerde Almanların Yahudi kamplarının resimlerini yayınlamış, sıranın onlara geldiğini söylemiş.  Ruslar Stalin'e bayıldıklarından değil ama öncesinde ülkelerine sahip çıkmak, Almanlara karşı durmak, kuşatma altındaki şehhirlere yardım götürmek için, sonrasında da kendilerinden önce savaşa giden ailelerinin fedakarlıklarını boş çıkarmamak için gürül gürül senelerce cepheye akın etmişler. 4 yıl boyunca günde ortalama 20bin insan yitirerek, kendilerini Alman tanklarına resmen kalkan yapmışlar. Bu uzun oyalama süresince Stalin ordusunu yeniden inşa etmiş, tanklarını, toplarını, bombalarını yığmış ve kafi geldiğini düşündüğü zaman Alman güçlerinin üzerine adeta öfke kusmuş ve Alman ordusunu telef etmiş. Ne yazık ki çok geç gelen bu yardım, Leningrad'da yıllardır kuşatma altında açlıkla mücade eden 12 yaşındaki Tanya, biricik annesi ve ailesini kurtarmaya yetişememiş. 

Günlüğü Nürnberg mahkemelerinde delil olarak gösterilen Tanya, bakın yaşadıklarını nasıl aktarmış;

Zhenya Aralık 28'de öldü, öğlen

Nenem Ocak 25'de öldü, saat 3'de

Leka Mart 17'de öldü, sabah 5'de

Vasya amca Nisan 13'de öldü, sabah 2'de

Lesha amca 10 Mayıs'ra öldü, akşamüstü 4'te

Annem Mayıs 13'de sabah 7:30'da...

Herkes öldü

Sadece Tanya kaldı 

Zavallıcık, annesinin yanına öldü yazmaya eli gitmemiş. Çok hüzünlü.

İkinci dünya savaşı Ruslar için bir kurtuluş savaşı. Büyük Fedakarlık diye de adlandırıyorlar ve her yıl büyük bir askeri törenle kutluyorlar. Tören benim gibi turistler için biraz ürkünç ve biraz da garip hissettirebiliyor.  Düşünün ki tüm trafik durmuş, Moskova sokaklarından oluk oluk,saatlerce tank ve nükleer başlıklar akıyor. Halk da kaldırımda sıralanmış, sessiz ve sakin bir şekilde bu güç gösterisini izliyor.





Son birkaç sene içinde tanklara ve tüfeklere ek olarak, şehitlerin aileleri de omuz omuza tüm Rusya sokaklarında yürüyüşe çıkmaya başlamış. Düşünsenize, bir gün gelecek Moskova yollarında tanklar yerine milyonlarca Rus yan yana yürüyecek ve atalarına hepimiz adına teşekkür edecek. Ruslar Hitleri durdurmuş olmasaydı, bugün dünyanın hali nasıl olurdu acep? (gerçi bunun dizisini yaptılar di mi:))

İkinci dünya savaşında incelenecek, anılacak daha çok fazla fedakarlık ve insanlık ayıbı var. Benim sıramda ise 20 milyon insanını kaybeden Çinlilere ne olduğunu araştırmak var. 

İstiklal madalyalı dedemin  sözüyle paylaşımımı sonlandırmak istiyorum "Helal olsun İnönü'ye! Bizi savaşa sokmadı".  Wikipediaya göre 2. dünya savaşında ölen Türk sayısı İnönü sayesinde 200 kişi ile sınırlı kalmış. Kendilerine teşekkürü borç bilirim. Nur içinde yatsınlar.

No comments:

Post a Comment