Friday, January 28, 2011

Cambridge casusları

Londra'ya kısa bir tatile gittim. Orada katıldığım bir tur rehberi şehri gezdirirken Cambridge Spies dediği 4 yetenekli Rus ajanını anlattı. Bana enteresan geldi, size de anlatmak istedim. 

Philby, Burgess, Maclean ve Blunt isimli 4 genç Cambridge'de okurlarken, bir iki üst sınıflarından olan Arnold Deutsch bu yetenekli idealistleri Rus ajanı olarak işe alır. Aslen İngiliz olan bu gençlerin casusluğu seçme nedenleri ise İtalya ve Almanya'da baş gösteren faşizme sadece Rusya'nın baş kaldırabileceğini ve İngiliz hükümetinin konuya ilişkin ılımlı tutumundan duydukları esef. 

İkinci dünya savaşı başladığı sırada mezun olan gençler çok önemli görevlerde çalışmaya başlarlar.
Maclean Dışişlerinde çalışmaya başlar
Burgess politikacı olur
Blunt - MI5'da görev alır.
Philby ise SIS, yani ingiliz gizli servis teşkilatında.

Zamanla görevlerinde son derece yükselirler, hatta Philby gizli servisteki görevinde Rusya'dan sorumlu müdür olarak çalışmaya başlar.

Guy Burgess
Donald McLean
Bu gençlerin Rus ajanı olduklarına dair ilk işkillenme CIA tarafından olur. Yaklaşık 10 sene boyunca casusluk yapan Burgess ve Maclean ortadan kaybolmayı başarırlar. Aslında pek başarmak denemez zira o sırada İngiliz hükümeti savaş dolayısıyla tüm harcamalarını kısmış ve bu nedenle haftasonları polis çalıştırmamaktadır. (burasını internette bulamadım, rehberin yalancısıyım) Burgess ve Maclean Cumartesi günü bir gemiye binerek Rusya'ya giderler. 



Kim Philby
Philby'nin casusluğu zun süre İngiliz hükümeti tarafından kanıtlanamadı fakat İngiliz gizli servisinden ayrılması istendi. Kendisi 1950lerde Ortad Doğu'da Ekonomist dergisi muhabiri olarak görev yapmaya başladı. Buradaki görevi esnasında MI6 tarafından yeniden işe alındı. 1961 yılında Philby'nin Rus ajanı kimliği tekrar ortaya çıktı ve çalışmakta olduğu Lübnan'dan gece vakti Rusya'ya kaçtı.


Anthony Blunt
Blunt'ın casus kimliği ise 1964 yılına adar gizli kaldı. Casus olduğunu kabul eden Blunt, hükümetle dokunulmazlık karşılığı bilgi alışverişinde bulundu. Ters casus olarak çalışmaya başladı. 15 yıl boyunca da Rusların bilgisi olmadan bu şekilde çalışmaya devam etti. 1979 yılında Blunt'ın 15 senedir Ruslara karşı casusluk yapan eski Rus casusu olduğu Margareth Thatcher tarafından açıklandı. 
 

No comments:

Post a Comment