Tuesday, April 12, 2011

Dünyanın en yüksek binası hangisidir?

Dünyanın en yüksek binası Dubai'de bulunan 828metre yüksekliğindeki Burj Khalifa. Kendisine en yakın  kuleden 250metre daha yüksek, ki bu Toronto'daki iletişim ve gözlem kulesi CN Tower.


2004 Eylül ayında temeli atıldı ve 2009 Ekim'inde tamamlandı ve 2010 Ocak ayında büyük şölenlerle açıldı. Açılışındaki havai fişek gösterisi gerçekten görmeye değermiş.




Adrian Smith'in baş mimar olduğu gökdelenin yapımı 1.5 milyar dolara mal olmuş.  2007-2010 yılları arasında global ekonomik kriz sebebi ile mali sıkıntı yaşayan binaya Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı ve Abu Dabi emiri Khalifa bin Zayed Al Nahyan destek olmuş. Bu sebeple açılışında süpriz bir şekilde ismi Burj Dubai olacak yapı, Burj Khalifa olarak değiştirilmiş. 

Dünyanın en hızlı asansörleri kullanılmış, saatte 64km hız ile yükseliyorlar.


452. metresinde halka açık dünyanın en yüksek gözlem merkezi bulunuyor.
158. katında dünyanın en yüksek camisi bulunmakta.
144. katında dünyanın en yüksek gece klübü
76. katında ise dünyanın en yüksek yüzme havuzu bulunmakta.
122. katında At.mosphere isimli dünyanın en yüksek restoranı var.



İnsan Hakları örgütleri yapımda çalışan işçilerin çalışma koşullarına ilişkin birçok itiraz ve haber bulunuyor.Ayrıca çevreci örgütler de binanın karbon izinin yüksekliğinden şikayetçi.

Fotoğrafçı Alisdair Miller'ın Burj Khalifa fotoğrafları nefis.




 
Tüm bu teknoloji inanılmaz ama benim favorim doğa ile tamamen iç içe olan mimari yapılar. Bakınız Hindistan Meghalaya yaşayan köprüleri...

1 comment: